ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!

Δευτέρα 18 Απριλίου 2011

ΔΥΣΑΝΕΞΙΑ ΣΤΗΝ ΓΛΟΥΤΕΝΗ

Η γλουτένη αποτελείται από ένα σύνολο πρωτεϊνών και βρίσκεται σχεδόν σε όλα τα δημητριακά ( σιτάρι, κριθάρι, σίκαλη, βρώμη ), εκτός από το καλαμπόκι και το ρύζι. Σε φυσιολογικές περιπτώσεις πέπτεται από τον ανθρώπινο οργανισμό, τρέφοντας και δυναμώνοντας το μυικό σύστημα. Όμως υπάρχουν άτομα που έχουν δυσανεξία στην γλουτένη και ο οργανισμός τους δεν έχει την ικανότητα να την αφομοιώσει . Έτσι το ανοσοποιητικό τους σύστημα αντιδρά καταστρέφοντας μέρος των εντερικών τοιχωμάτων,με αποτέλεσμα μια σειρά δυσάρεστων συμπτωμάτων. Αναφέρουμε ενδεικτικά φούσκωμα στην κοιλιά,απώλεια βάρους κ.λ.π.Πρόκειται για κληρονομική πάθηση που ονομάζεται κοιλιοκάκη.Η θεραπεία αποκλείει σε όλες τους τις μορφές  τα δημητριακά και επιτρέπει μόνο την κατανάλωση προϊόντων από  καλαμπόκι και ρύζι .Πρέπει να αναφέρουμε ότι κυκλοφορούν στο εμπόριο προϊόντα που κατόπιν σχετικής επεξεργασίας τους έχει αφαιρεθεί η γλουτένη.Ίσως να φαίνεται δύσκολο, μα ύστερα από μικρό χρονικό διάστημα, η συνήθεια και η εξικοίωση με τις ανάγκες της  πάθησης  αυτής, γίνεται τρόπος ζωής.

1 σχόλιο:

  1. Αγαπητοί κύριοι, καλησπέρα σας.
    Συγχαρητήρια για την αναφορά σε αυτήν την δυσανεξία, αλλά θα ήθελα να επισημάνω κάποια άθελη πιστεύω ανακρίβεια.
    Η κοιλιοκάκη στην παγκόσμια ιατρική κοινότητα απαιτεί συστήνοντας, την δια βίου αποχή από τη γλουτένη. Η λήψη έστω και ίχουν της πρωτεϊνης αυτής δημιουργεί προβλήματα είτε φανερά είτε αφανή.
    Οπότε θα σας παρακαλούσα, για την έγκυρη πληροφόρηση και προστασία των αναγνωστών σας, να αφαιρέσεται την τελευταία φράση του άρθρου σας.

    Με εκτίμηση
    Ε. Βασιλειάδου

    ΑπάντησηΔιαγραφή