ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!

Κυριακή 17 Απριλίου 2011

ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΨΩΜΙΟΥ

Υπάρχουν στο εμπόριο αρκετές ποικιλίες ψωμιού, ανάλογα με τα είδη αλεύρων που θα χρησιμοποιηθούν για την παρασκευή τους και των υλικών που θα προστεθούν.Κυρίαρχη θέση΄κατέχει το χωριάτικο σταρένιο ψωμί (από σιτάρι) ,το άσπρο ψωμί (από αλεύρι που του έχει αφαιρεθεί ο φλοιός, το λεγόμενο άσπρο),το ολικής άλεσης ψωμί (από σταρένιο αλεύρι με τον φλοιό του σταριού-πίτουρο),το πολύσπορο (με προσθήκη  διαφόρων σπόρων  δημητριακών),το προζυμένιο ψωμί (με προζύμι),το σικάλεως (από αλεύρι σίκαλης), το καλαμποκίσιο ψωμί-μπομπότα (από αλεύρι καλαμποκιού), το ψωμί φόρμας (από αλεύρι πολυτελείας), το μοναστηριακό ψωμί  κ.λ.π.Εκτός από όσα αναφέραμε πιο πάνω, υπάρχουν και άλλα είδη ψωμιών ,τα οποία παίρνουν το όνομά τους από την χώρα στην οποία ανήκει η συνταγή τους.Χαρακτηριστικό παράδειγμα  η Γαλλική μπαγκέτα, το Γερμανικό ψωμί, η τσιαπάτα (ιταλικό ψωμί) κ.λ.π.Αναφέραμε ήδη ότι οι ποικιλίες των ψωμιών αυξάνονται  με την προσθήκη διαφόρων υλικών στη ζύμη τους . Μιλάμε για το ελιόψωμο, το σκορδόψωμο, το κρεμυδόψωμο, το τυρόψωμο κ.λ.π.Το τελικό αποτέλεσμα του ψωμιού μπορεί να διαφοροποιηθεί τόσο στην γεύση όσο και στην εμφάνιση , όταν για την  επικάλυψη του χρησιμοποιήσουμε σουσάμι, σπόρους  ή νιφάδες δημητριακών, παπαρουνόσπορους,  καρύδι, φιστίκι κ.λ.π.Είναι τόσες πολλές οι ποικιλίες των ψωμιών ,γεγονός που δίνει την δυνατότητα της επιλογής, ανάλογα με τις διατροφικές συνήθειες του καθενός , την  οικονομική δυνατότητα, ακόμα και την κατάσταση της υγείας του.Όποιο είδος και να επιλέξει κάποιος, το ψωμί είναι αυτή καθ΄΄αυτή τροφή από μόνη της ή μπορεί να συνοδεύσει επάξια άλλες τροφές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου