ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!

Κυριακή 17 Απριλίου 2011

ΤΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΨΗΣΙΜΟ ΤΟΥ ΨΩΜΙΟΥ

Τα παλαιότερα χρόνια η παρασκευή του ψωμιού στο σπίτι ήταν αποκλειστικά γυναικεία δουλειά. Διαδικασία δύσκολη και χρονοβόρα γι΄'αυτό ζύμωναν αρκετά καρβέλια για τις ανάγκες όλης της εβδομάδας. Έβαζαν σε πήλινη συνήθως λεκάνη τα υλικά  αλεύρι , νερό, λίγο αλάτι και το προζύμι (μικρή ποσότητα ζύμης από προηγούμενο ζύμωμα, η οποία έχει ξινίσει) και το ζύμωναν αρκετή ώρα, ώστε να ομογενοποιηθεί η ζύμη. Επειτα την σκέπαζαν με καθαρό πανί και την άφηναν να ξεκουραστεί και να φουσκώσει μέσα στην πινακωτή (ξύλινο στενόμακρο σκεύος με χωρίσματα για την τοποθέτηση του ζυμωμένου άψητου ψωμιού ώσπου να φουσκώσει). Ετοίμαζαν τον φούρνο που βρισκόταν στην αυλή ως εξής..άναβαν φωτιά με κλαριά μέσα στον φούρνο και όταν καίγονταν τα ξύλα αφαιρούσαν τα κάρβουνα και καθάριζαν το εσωτερικό  με βρεγμένο πανί, στεραιωμένο σε μακρύ ξύλο .Οταν τα πλασμένα καρβέλια φούσκωναν και διπλασίαζαν σχεδόν τον όγκο τους, τα έριχναν μέσα στον φούρνο, με το φουρνόξυλο ( μακρύ ξύλινο φτυάρι ) και τα έψηναν για  περίπου 1 ώρα. Επειτα το ξεφούρνιζαν το σκέπαζαν και το διατηρούσαν σε ξύλινα ράφια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου