ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!

Δευτέρα, 18 Απριλίου 2011

ΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΑΡΤΟΠΟΙΕΙΟ

ΤΟ ΨΗΣΙΜΟ ΤΟΥ ΨΩΜΙΟΥ ΣΤΟΝ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΦΟΥΡΝΟ

Η αυξανόμενη ζήτηση και η τεχνολογική ανάπτυξη έφερε τον εκσυγχρονισμό και στον κλάδο της αρτοποιίας.Γεγονός που οδήγησε στην βελτίωση των συνθηκών εργασίας,στην μείωση του χρόνου παραγωγής στην καλύτερη ποιότητα και στην διατήρηση καλύτερων συνθηκών υγειηνής.Ετσι ο φούρνος με τα ξύλα αντικαταστάθηκε από τον ηλεκτρικό, τον φούρνο πετρελαίου, του υγραέριου.Υπάρχουν αρκετές  κατηγορίες φούρνων - αρτοκλιβάνων, για την εξυπηρέτηση διαφόρων αναγκών, Αναφέρουμε τον σωληνωτό ( με οριζόντια παράλληλα  ανοίγματα από όπου τα ψημένα ψωμιά ξεφουρνίζονται ένα ένα ), τον περιστροφικό (στον οποίο εισέρχεται ένα κατακόρυφο καρότσι με λαμαρίνες-μεγάλα ταψιά και περιστρέφοντας το ,επιτυγχάνει ομοιόμορφο ψήσιμο). Η διαδικασία παραγωγής και ψησίματος του ψωμιού έχει αρκετά στάδια. Πρώτα πρώτα κοσκινίζεται το αλεύρι σε ηλεκτρικό κόσκινο, για την αποφυγή τυχών ξένων υλικών.Κατόπιν ανακατεύονται όλα τα υλικά ( αλεύρι, νερό, αλάτι, μαγιά ή προζύμι ) στον κάδο του ταχυζυμωτηρίου μέχρι να ομογενοποιηθούν.Επόμενο στάδιο το ζύγισμα του ζυμαριού στο επιθυμητό μέγεθος. Για τον λόγο αυτόν η ζύμη τοποθετείται στο ζυγοκοπτικό  μηχάνημα.Ενώ τεμαχίζεται, παράλληλα κυλάει σε ανεβατώριο  και οδηγείται , στο μηχάνημα διαμόρφωσης , όπου και θα πάρει το τελικό του σχήμα.Κατόπιν ρολάρεται στο σουσάμι ( προαιρετικά ) και τοποθετείται σε λαμαρίνες ή τελάρα και οδηγείται στην στόφα (μικρός  κλίβανος παραγωγής ατμού ) όπου και θα παραμείνει ώσπου να φουσκώσει το ζυμάρι δηλ. να διπλασιάσει σχεδόν τον όγκο του.Τελική φάση το ψήσιμο και η διαδικασία ολοκληρώνεται .Το καυτό φρεσκοψημένο ψωμί τοποθετείται στα ράφια έτοιμο προς πώληση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου