ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!

Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΟΤΙ.......

Η μαγιά αρτοποιοίας παράγεται από καλλιέργεια μούστου μελάσας ( υποπροιόν ζάχαρης ).


Το μοναστηριακό - βυζαντινό ψωμί, παρασκευάζεται από αλεύρι σταρένιο μαζί με κριθαρένιο.


Στα Δυονύσια κατά την αρχαιότητα, ο κόσμος πήγαινε καλάθια με κρασί, νερό ή ψωμί για την θυσία.


Το πολύ ζεστό νερό καταστρέφει την δράση της μαγιάς.


Στα συμπόσια οι αρχαίοι Ελληνες αντί για πετσέτες σκούπιζαν τα χέρια τους σε κομμάτια ψωμί, τα οποία μετά πετούσαν στα σκυλιά τους που τους ακολουθούσν παντού.


Το καμπαγιού είναι παραδοσιακό Γαλλικό ψωμί, το οποίο παρασκευάζεται από σταρένιο αλεύρι, αλεύρι βύνης και προζύμι σίκαλης.

Τρίτη 17 Μαΐου 2011

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΚΑΙ ΑΡΤΟΣ

ΤΑ '' ΕΞΥΠΝΑ '' ΤΡΟΦΙΜΑ
Τα λειτουργικά τρόφιμα, είναι μια νέα πολλά υποσχόμενη κατηγορία τροφίμων, που έχει ιδιαίτερες ιδιότητες.Τα τρόφιμα αυτά περιέχουν συστατικά βιοενεργά, τα οποία μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης κάποιας νόσου, αλλά και ενισχύουν την καλή κατάσταση της ανθρώπινης υγείας.Όλοι έχουμε δει στα διάφορα διαφημιστικά σποτ της τηλεόρασης, ή στα ράφια του super market, προϊόντα εμπλουτισμένα με βιταμίνες ή μεταλλικά στοιχεία.Προϊόντα όπως γάλατα εμπλουτισμένα με ασβέστιο,παιδικές τροφές εμπλουτισμένες με πρεβιοτικά,γιαούρτια και γάλατα εμπλουτισμένα με φυσικές στερόλες ( βοηθούν στον έλεγχο της χοληστερίνης ) χυμούς, μπισκότα κ.λ.π. Ακολουθώντας λοιπόν τις διατροφικές ανάγκες της εποχής, δημιουργήθηκαν και άλευρα εμπλουτισμένα  με βιταμίνες,κατάλληλα για την παρασκευή άρτου και ειδών ζαχαροπλαστικής.Έτσι υπάρχει πλέον η δυνατότητα να παρασκευαστεί ψωμί χωριάτικο, ολικής, πολύσπορο ή άσπρο, εμπλουτισμένο με σίδηρο, φυλλικό οξύ,βιταμίνη Β12, σικάλεως με προσθήκη φυσικών στερολών, ακόμα και μίγματα αλεύρων με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, για όσους έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση.Προσφέρεται λοιπόν μια μεγάλη γκάμα προϊόντων τόσο στην αρτοποιεία, όσο και στην ζαχαροπλαστική, τα οποία θα συμβάλουν στην καλή φυσική κατάσταση και στη μείωση των προβλημάτων υγείας.Έτσι στα πλαίσια πάντα μιας ισορροπημένης διατροφής, τακτικής σωματικής άσκησης, αποφυγής καταχρήσεων,μείωση του στρες, ο άνθρωπος μπορεί να έχει μια καλύτερη ζωή!

ΓΝΩΡΙΖΕΤΑΙ ΟΤΙ.......

Στην Αρχαία Ελλάδα χρησιμοποιούσαν προζύμι με βάση τον μούστο ή το κεχρί.

Στην Ελληνιστική και την Ρωμαική εποχή το κόσκινο δεν είχε το σημερινό κυκλικό σχήμα, αλλά τετράγωνο.

Η Κύπρος ήταν η μεγαλύτερη σιταποθήκη του κόσμου κατά τους Ελληνιστικούς χρόνους..

Τα  παξιμάδια οφείλουν το ονομά τους, στον Πάξιμο από την Βοιωτία ( 1ος αι.π.χ )ο οποίος πρότεινε για την συντήρηση του άρτου, το ψήσιμό του δύο φορές, αφού είχε προηγουμένως τεμαχιστεί σε μικρά κομμάτια, και λεγόταν παξαμάς.

Οι Σουμέριοι (3000π.χ) πραγματοποιούσαν συνναλαγές με το σιτάρι ή το κριθάρι, όπως με τον άργυρο και τον χαλκό.Η αξία 1κιλού σταριού ισοδυναμούσε με 168,33gr αργύρου.

Κυριακή 15 Μαΐου 2011

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

ΣΤΡΙΦΤΗ  ΤΥΡΟΠΙΤΑ

ΥΛΙΚΑ  ( για την γέμιση )   4ΟΟ gr φέτα (σε κομμάτια )  -  200 gr ανθότυρο  (σε κομμάτια ) -  100 gr γραβιέρα ( τριμμένη )  -  1 ποτήρι γάλα  -  1/2 ποτήρι λάδι  -  4 αυγά  -  1/2 φύλλο έτοιμο ή σπιτικό
πιπέρι  -  δυόσμο  -  μαϊντανό  -  μοσχοκάρυδο.

ΥΛΙΚΑ  ( για το φύλλο )  500gr αλεύρι (μαλακό)  -  1 ποτήρι λάδι  -  1 ποτήρι νερό  -  1 κουτάκι σόδα αναψυκτικό( όσο πάρει για να γίνει η ζύμη μαλακιά χωρίς να κολλάει στα χέρια )  -  αλάτι. 


ΕΚΤΕΛΕΣΗ   Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί.Βάζουμε κατά μήκος στο κάθε φύλο λίγη γέμιση και τυλίγουμε σε ρολό.Το τοποθετούμε σε βουτυρωμένο ταψί και επαναλαμβάνουμε την διαδικασία ώσπου να τελειώσουν τα υλικά μας. Αν ανοίξουμε φύλλο, αφήνουμε την ζύμη να ξεκουραστεί για μισή ώρα.Τέλος ραντίζουμε με λίγο νερό την τυρόπιτα μας και την ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 30 - 45 λεπτά.


TIPS: η σόδα (αναψυκτικό) βοηθά το φύλλο να γίνει τραγανό!!   Καλήν επιτυχία!!!

Παρασκευή 6 Μαΐου 2011

ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ

ΠΡΩΙΝΟ ΜΕ ΣΟΚΟΛΑΤΕΝΙΟ  MUFFINS

Εφτασε η γιορτή της μητέρας.Η δεύτερη Κυριακή του Μάη,έχει καθιερωθεί να αφιερώνεται στην μητέρα.Μέρα αναφοράς στην ανατροφή ,στην φροντίδα, στην αφοσίωση, στην αυταπάρνηση, στην συμπαράσταση που η κάθε μάνα δείχνει στα παιδιά της.Ας χρησιμοποιήσουμε αυτήν την γιορτή,για να δώσουμε λίγη χαρά και αναγνώριση στην ύπαρξη και την προσφορά της.Θα της φτιαξουμε λοιπον, αφράτα muffins(είδος κέικ),για να συνοδεύσει το πρωινό της και όχι μόνο.Θα χρειαστούμε...
ΥΛΙΚΑ    500gr αλεύρι (για όλες τις χρήσεις ) -    150gr ζάχαρη  -  250gr κουβερτούρα( κομμένη κομματάκια)
50gr κακάο  - 100gr βούτυρο (λιωμένο )  -   1 ποτήρι γάλα - 4 αυγά  -  2 κ.σ. μπέικιν  -  1 κ.σ. κανέλα (ενισχύει την γεύση της σοκολάτας )
ΕΚΤΕΛΕΣΗ  ανακατεύουμε το αλεύρι, με το κακάο ,το μπέικιν,την κανέλα και λιώνουμε σε μέν -μαρί τα κομματάκια κουβερτούρας.Χτυπάμε το βούτυρο με την ζάχαρη και τα αυγά και τα προσθέτουμε στο αλεύρι.Ανακατεύουμε ελαφρά,μοιράζουμε σε μικρές φορμίτσες  και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 25-40 λεπτά.
καλήν επιτυχία και χρόνια πολλά!!!